Kadın niye ikincil oldu?
Tarımsal üretimin egemen olduğu dönemlerden önce doğurganlığı nedeniyle gizemli ve doğaüstü tanımlanan dişinin doğum becerisi erkek tarafından kavrandığında erkek tekeli başladı. Bir çok insanbilimci böyle düşünüyor. Ana tanrıçalar döneminin de sonu…
Toplayıcılık bitmiş, toprağın sürülmesi, çobanlık gibi kas gücü gereken işlerin erkeklerca yapılması gerekmişti. Kadının mekanına kapatılması başlamıştı.
Hesiodos (MÖ 700) İşler ve Günler kitabında Pandora mitolojisiyle kadını erkeğin baş belası olarak tanımladı. Ondan sonra da tüm dünyanın hayran kaldığı Yunan uygarlığında kadın giderek ikincil hale geldi. (Kız doğunca evin kapısına yün, erkek doğunca zeytin dalı asmakla başladı kadının ilk mimlenişi.) Kızların okumalarına, soru sormalarına izin vermemek, kadınları evin ayrı yerinde yaşatmak, küçük yaşta evlendirmek o zamanlar başladı.
Beri yandan antik Yunan toplum organizasyonunda oğlan sevicilik “pederasty”yasal ve olağandı.
Aynı durumun Roma’da da sürdüğü görülür. Dişilerin sahip olduğu en önemli değer bakirelik olarak tanımlanmış, dişinin evde ve hizmet eden olması kuralı geçerli olmuştu.
Sonra Dünya sahnesine İbraniler çıktı. Durum onlarda da de aynıydı, diyeceğim daha beter oldu. Bekaret öylesine önemliydi ki kanıtı olan zifaf gecesi kanlı çarşaf gösterme geleneği oluştu. (Tevrat, Tensiye 22;13-21) Bu gelenek Anadolu’da hâlâ sürer. Bunun kadın için ne kadar aşağılayıcı bir şey olduğu kimsenin umurunda olmadığı gibi bekaret kanıyla desenlenmiş çarşafın elden ele gezmesi kadının bacak arasına bu bakış, kadını övme gibi gösterildi.
Kadın neden örtündü, toplumdan izole edildi?
Tarihsel kayıtlarda MÖ 1450-1250’ de Asur Hammurabi kanunlarında ilk kez 40 ve 41. Madde kadının örtünmesi emrini verildiği kaydediliyor. O tarihlerde fahişelerle ayırd edilebilmesi için (fahişelerin örtünmesi yasaktı) konmuş bir kuraldı. Tanrının böyle bir buyruğu falan yoktu aslında. İklim şarlarının gerekliliği de değildi. Yalnızca kadının bekaretten sonra ömrü boyunca damgalanması, birine aitliğinin belirtilir olması, nesne olması için erkekler tarafından var edilmiş bir kuraldı.
Eski Yunan’da erkeklerin, karısından başka arkadaşlık ettikleri kadınlara “hetaria”(heter) denir bunlar da açık başla gezerlerdi. Evli kadınların köle ve heterlerden ayrılması için örtü veya kukuletalı başlıkla gezmeleri sosyal alanda uyarıydı; bu kadın evli, bu kadına yaklaşma.
Buradan da anlaşıldığı üzere kukuleta veya örtü boyun eğişi, cinsel kapalılığı, dişinin kendisinin sahibi konumundaki kocası dışındaki başka bir erkekle birlikte olamayacağının belirtisi , bir sahip olunan (mal da diyebiliriz) anlamını taşıyordu. Erkek unsur tarafından bakıldığında ise şöyle bir çıkarsama yapmak mümkün; her dişiye saldırabilirsin, işaretlenmiş olanlar hariç. Neden? Neden kadınlar erkeklere saldırmıyor da erkekler kadınlara saldırıyor? Ya da her şeye kafa patlatıp bir sürü fikirler üreten filozoflar neden bu erkeklere kadınlara saldırmamaları, onları mal olarak tanımlamamaları gerektiğini keşfedemiyorlar? Bilmiyoruz.
Asıl tek tarnılı dinler kadını kapatma ve ikincilleştirmede daha kuralcı ve baskıcı olmuşlardır. Tümüyle yahudi kökenli bu kuralların ilki erkek tanrı, erkek din insanları (din adamı denir, din kadını yoktur) olmuş kadına yeryüzünde barınmayı erkek insafına bırakmıştır.
Hıristiyanlıkta 1992 yılında ilk kez kadınlara papazlık hakkı verilmiş ama yükselmelerine izin verilmemiş, 2005 yılında psikoposluğa yükselme olanağına izin verilmiştir. İsa’dan sonra ikibin beş yıl geçtikten sonra!Sosyal alanda kadınlar özgürlüklerini adım adım alırken kiliseleri onları ikibinbeş yıl sonra insan cinsi olarak tanımlamışlar, demek oluyor bu. Ne yaman çelişki…
Çelişki demişken, burada Athos manastırından söz etmekte yarar var. Türkçe’de Aynaros manastırı olarak bilinen koruma altına alınmış dünyanın en eski manastırı olma özelliği taşıyan bu yerde 1400 din “adamı” yaşadığı biliniyor. Kadınlara hatta dişi hayvanların girişine bile yasak olan Aynaros manastırı dişiliğin karşıtı bir kale olarak yüzyıllardır yeryüzünde erkeksi beyinler yetiştirip barındırıyor. Ama ilginç bir durumu var ki buranın koruyucu azizi bir erkek değil Meryem… Bir yaman çelişki daha… İbraniler ve Müslümanlarda ise “din kadını” tanımı bile yok (!)
Saç meselesi
Kadının açık saçı, sesi, çıplaklık olarak ilk Tevrat’ta tanımlanıyor. (Burada bizim yobazlara bir kulak çınlaması gönderelim.) Tevrattan sonra İbranilerin ikinci kutsal kitabı Talmut’da da geçiyor.Saçın erkekleri baştan çıkaran bir unsur olarak görülmesi musevi asıllı Aziz Pavlos’a dayandığı biliniyor. Aziz Pavlos, örtüsüz kadının saçının kesilmesini öneren biri. Kadınların örtüsüz olarak tapınaklara, kiliselere de girmesini yasaklayan o. Bu gelenek hristiyanlıkta da sürüyor ve rahibelerin kiliselerde örtülü gezmesinin kökeninde yatıyor.
Azhab Suresi 59. Ayet şöyle diyor: “Ey Peygamber, zevcelerine, kızlarına, müminlerin kadınlarına de ki dış esvapların üzerine giysinler. Bu onların tanınıp taaruza uğramamalarına daha fazla hizmet eder.” Ama aynı Tanrı “Ey Peyganmber deki onlara bir erkek bir kadına asla taarruz etmemelidir, bu insanca bir davranış değildir ve tarafımdan yasaklanmıştır.” Demiyor. Neden?
Ama asıl ilginç olan şu ki Müslümanlıkta bu konu islamın başlangıcında yok. (Bunu biliyor muydunuz?) 17 yıl sonra ele alınmış. 627 yılında Medine’de bildirilen ayetlerde (Azhap 59 ayet Nur 31. Ayet) örtünme konusu ele anılıyor. Bu arada 17 yıl süreyle kadınlar örtünmemiş, haremlik selamlık da yaşamamışlar.
Merak ediyorum, hangi babayiğidin (!) aklına geldi de, ne oldu da birdenbire bu iş Tanrı buyruğu olarak kayıtlara geçti?
Kadının örtünmesi talebi doğru iş değildir (izlah-ı emir) olsa olsa bozgunculuktur(islah-ı fesad) diyen de Mevlana’dır.
Azhab suresi 59. Ayeti Babil kanunlarından alınmış olabilir mi? Kadın olmasına rağmen cariye ve köle tanımlı dişiler saldırılabilir, kaçırılabilirdir. Ama evli olan “sahipli” olan kadına başka bir erkek dokunmamalıdır. Bu kadınlar koruma altına alınmalı, sosyal simgelerle saldırgan erkeklere karşı işaretlenmelidir, ihtiyacı mı doğmuştur? Erkekler bu kadar dini öğretiden sonra (Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık) hala kadınlara saldırmaya devam etmektedirler demek ki… Yani dinlerin yaşamı yaşanır kılması pek de başarılı olmamıştır demek ki… Neden erkekler dişilere saldırmak yerine saldırmamaları konusunda eğitilmediler de kadınlar işaretlenme gereği duyuldu?
Gelelim günümüze; açık kadına fahişe demek modası, saldırma modasını tarihin küflü sandığından kim çıkarmış olabilir? Bu işaretlemeden hala kurtulabilmiş değiliz Roma’da kadınlara ve kölelerin parmaklarına sahipli olduklarına dair takılan halkanın evlilik halkasına dönüşmesi ve bu kalkanın 21. yy a kadar gelmesine ne demeli? Üstelik pırlantalısı kadınların parmaklarına takmak için can attığı bir halka olma özelliğini taşıyor.
Kaburga kemiği hikayesi
Dişiyi doğurgan olmayan bir erkek unsurdan var etme hikayesi üzerine erkeklerin hiç düşünmelerine gerek yoktur çünkü onlar elmayı neden yediklerini değil, neden Havva’nın yedirdiğini düşünmekten buna zaman bulamazlar. Kadını Havva’nın çocukları görmek “doğası gereği” erkeği yoldan çıkaran olarak tanımlamak 4.yy da yaşamış vaiz Ionnes Hristostomos’un tanımıdır. Bu adam dişiyi “gerekli bir kötülük” olarak tanımlamıştır. Ardılı erkeklere verdiği sarılacakları bu can simidi yüzyıllarca erkekleri akıl denizinde boğulmaktan kurtarmıştır. Ama hiçbir zaman o denizde yüzemedikleri bugün dünyanın dört bucağında ve özellikle Türkiye’de kadının şiddet görmesinden bellidir. Hiçbir zaman sorgulamadan kullanıp durdukları bu aşağılama bugün 2020 yılında Türkiye’de yine ellerindedir. Hiçbir zaman kötülük yapma sorumluluğunu üstlenmeyerek en beter kötülükleri yapa gelen erkek, şaşırtıcı biçimde 7. yy dan sonra evli ve doğurgan kadını kutsallaştırmaya başlamıştır. Buna kadına yeni bir kafes yapılmıştır demek daha doğru bence. Ona bir üstünlük gibi sunulmuş olan bu garip kafes pardon kutsallaştırma çelişkisi halen sürer. Analar çok kutsaldır ve ilk küfredilen de analardır.
Çocuk gelin meselesi
Erken yaşta evlilik bir Bizans geleneğidir. Yasal olarak 8 yaşında nişanlanması kabul gören kadınlar bazen 5 yaşında bile nişanlanırdı. Ortalama evlenme yaşı 14-15’ di.
Erken yaşta kadın evliliğinin nedeni bekaretin korunmasına dayanır. Erkeğin ezeli fantazisi “el değmemiş kadın”… Bu fantezi, kadını birey kabul etmeyen, onun özgür cinsel hayatını yasaklayan, erkeğin çizdiği sınırlar içinde yaşamasını uygun gören bir görüştür.
Osmanlı da bunu referans almıştır. Kız çocuklarının 12 yaşına kadar (o da yalnızca dini dersler kutsal kitabı okuma) eğitim almak üzere mektebe gitmesine izin verilmiştir. Bu yaşa kadar örtüsüz sosyal alanlara çıkması yasaklanmış, 12 yaşından sonrasındaysa yaşmak ve feraceye girmesi kuralı getirilmiştir. Yani erkek için bu yaştan itibaren “cinsel nesne” kabul edilmiştir. Örtünmüş ve saklanmıştır. Hammurabi kanunlarını hatırlıyoruz değil mi? Tevrat’ı, Talmut’u da hatırlıyoruz…
Bizansa geri dönerek şu kayıtları da buraya almakta yarar var. 1300 lü yıllarda Bizans İmparatoru Andronikos’un kızı Simonis 5 yaşındayken orta yaşlı Sırp kralla evlendiği kayıtlara geçmiştir.
Fransa kralı VII Luis’in 8 yaşındaki kızı Prenses Agnes ise Bizans İmparatoru’nun oğlu Aleksios’la evlendirdiği görülür. Yıl 2020 biz hala çocuk gelinleri konuşuyoruz… Ne acı…
Kadının diğer kafesleri
Bizans ‘ta imparatoriçe dahil, kadın dışarı çıkarken örtünmek zorundaydı. Toplantılara katılamazlardı. Erkek misafirlerin yanına çıkamazlardı. Kadın bölümüne ailenin erkekleri dışında kimse giremezdi. (Evet harem tanımı Bizans’ta başlıyor. Bizans’ta evlerde erkeklerin yaşam alanlarına anatron; selamlık karşılığıdır, kadınların yaşam alanlarına harem karşılıığıdır; yinekion denirdi. Bu parantezin içine bir ek daha yapalım kadına bu kadar yasak koyan erkek zihniyeti tıpkı antik Yunan’da tıpkı Roma’da olduğu gibi erkeklere sınırsız özgürlük sunmuştu. Osmanlının enderun sözcüğünün de andron sözcüğünden dönüştüğü Kaplanoğlu’nun Osmanlı Devletinin Kuruluşu kitabında anılır.) Ne diyorduk? Bizans’ta kadınların dışarı çıkarken yanlarında refakatçi olmak zorundaydı. Kadınlar yalnızca kiliselerin kadın bölümlerine ve hamamlara gidebilirlerdi. Osmanlı’da kadın camiye de gidemezdi.
Bir başka kafesten söz edelim. Sessizlik bir ziynettir deyimi Bizans’ta kadın için söylenmiştir. Hemen hemen tüm kültürlere “en iyi kadın fazla konuşmayan kadındır” düşünce kalıbının yansıması deyimler halinde sinmesi de buna dayanır.
Aybaşı süresi içinde kadına yaklaşılmaması, doğum sonrası kırk gün eve kapatılması geleneği de Bizans öğretisidir. (Bu konulara günümüzde sağlık açısından diye bir gerekçe bulunması da kadının kuşatılmışlığının nasıl evrimleştiğinin bir göstergesi değil midir? Oysa aborjinlerde doğumunu yapan kadının hemen yürüyüş kolunun ardına katılıp toplumsal hayatına döndüğü saptanmış bir gerçektir.)
Kadın cinselliğinin denetlenmesi amacına yönelik erkek bakışı Bizans’ta başlar, Osmanlıya geçer ve günümüzde utanç verici bir biçimde bilim insanı olması gereken kartvizitinde prof yazan erkeklerin ağzından çıkar…
Kadın sosyal hayattan uzaklaştırılmış, yok sayılmış, yerini erkekler almıştır. Yine aynı senaryo ile karşı karşıyayız.(Bu işe de günümüzde kadına pozitif ayrımcılık diye bir tanım getirildi.) Ama buna karşılık kadından boşalan yerleri de yine erkekler almıştır. Zenneler türemiş, kadın rolleri oynayan tiyatrocu erkekler türemiş, oğlancılık olağan olmuştur. Nedim şiirlerinde “gidelim serv-i revânım yürü sa’d-âbâd’a” dizelerinin bir erkeğe yazılmış olduğunu öğrendiğimde yaşadığım hayal kırıklığını anımsıyorum. Bu konuda osmanlı sözlüğüne baktığımızda bakın nelerle karşılaşıyoruz.
Erkek eşcinsellere “mahbup” deniyordu. Pasiflere oğlan, aktiflere oğlancı deniyordu. Seks işçisi erkeklere “hîz oğlanı” deniyordu. Devlet bunları kayıt altına alırdı ve kayıt defterinin adı “defter-i hizan” dı. Bahname diye bir kitap var Osmanlıda. Sultanlar için her türlü cinsel ilişkiyi resimlerle anlatan bu kitap kabul gören bir “yapıt” tı. Peki muhallebi çocuğu deyimi nereden geliyor dersiniz? Sarayda parlak içoğlanlara ilişkiden birkaç gün önceden başlayan sakızlı muhallebi yedirilmesinden geliyormuş.
Bir de kadın eşcinselliğine ilişkin sözcüklere bakalım. Zarif kelimesinden türetilmiş zürefa kadın eşcinseli tanımlıyordu. Zürefalar beyaz elbise giyer, boyunlarına beyaz ipek mendil sararlardı, bunun da farklı bir bağlama biçimi vardı. Saçlarını kısa keserlerdi. Aralarında kullandıkları özel bir dil geliştirmişlerdi. Zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü deyiminin kökeninin de bu zürefalar olduğunu belirtelim. Hovardalıkla servetini yitirmiş (düşkün), kışın sandık dibindeki beyaz keten elbisesine kalmış meslek kadını için kullanılan bu deyim sonradan dönüşmüş ve mevsime uygun giyinmeyen şaşkın anlamında kullanılır olmuştur.
Ama en şaşırtıcı konu namus kelimesinin yunanca nomos kelimesinden türemiş olmasıdır.( İlber Ortaylı’nın Osmanlı Toplumunda Aile kitabı.)
Evet bugün yaşadığımız bireyselden toplumsal ayrıntılara kadar aslımızla ilgisi olmayan bu değişim dönüşümü Osmanlı tanımına borçluyuz. Ben kadın üzerinden olanların bir kısmını aldım. Osmanlıyı yüceltirken dikkatli olmalı. Çünkü her ne kadar tarihimizin bir parçası olsa da Osmanlı Türk’ten kendini ayırmayı, Türk olanı hor görmeyi yeğlemiş bir kültürel bulamaçtır. Türk kadınını ise geleneklerinden tümüyle koparıp kafese koyan osmanlı kafasıdır. Özenilecek, yüceltilecek hele 2020 yılında örnek alınacak kafa değildir bu kafa…
İyi geceler. Bu sizin anlattıklarınız Allah’ın koyduğu dini kurallar değildir. Allah zalim ve adaletsiz değildir. Allah kız çocuklarının süs içinde yetiştirilip savunmasız bırakılmasından yana hiç değildir. Erkekler, uzun kollu ve uzun pantolon giyerken kadınlar niçin alabildiğine açılır saçılır, süslenir, boyanır? Erkeklerin sadece bir başörtüleri eksik. Arap erkekleri başlarını da örtüyor. Kadın da erkek de insan değil midir? Hani nerede eşitlik? Kadınlar açılınca güçlü mü oluyor sence? Kadınlar dövülüyorlar, öldürülüyorlar çünkü kuvvet hakka üstündür.
BeğenBeğen
Sevgili Vesile Yanık, Merhaba, yazdıklarınızdan sevgi dolu, koruyan ve kollayan bir yaratıcıya inandığınız sonucunu çıkardım. Size tamamen katılıyorum. Kadın erkek eşitliğini örtünme üzerinden yorumlamanıza şaşırdım. Örtünmeme ve kendini (nefsini) kontrol etme üzerinden olsaydı diye düşünüyorum. (Hiçbir kadın sokakta şortla geziyor diye bacaklarından tahrik olup bir erkeğe saldırmadı.) Yazımda da bu önerme vardır. Erkek nefsine hakim olmayı bilmediği için suçludur, kadın açık gezdiği için değil. Ayrıca ben “Allah”ın koyduğu dini kuralları inceleyip onun üzerine değil, tarihi kayıtlar üzerine oluşturdum yazımı. Aksi halde hiç hoşlanmadığım kendini “ilim adamı” diye tanımlayanların kulvarında olurdum. Bu kulvar bence değersizdir, çünkü kişinin yaratıcıyı anlaması için aracıya ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. O aracılar ki daha bugün bir tanesi 12 yaşındaki kıza tacizden tutuklandı. Kız açık değildi, süslenmeyi bilmiyordu üstelik bir müridinin kızıydı. Bu adamın karısı yok mu? Geç onu bu azgın cinsel dürtülerini kontrol edemiyorsa (ki kesinlikle etmelidir, insan olmak dürtü kontrol becerisidir) umumhaneye gidemiyor mu? Neden çevresindeki kadınlara saldırıyor ve gerekçesi de açık gezmek oluyor? Demek ki konu açık gezmek değil. Kendini kapayan kadına da saldırıyorlar. Demek ki erkeklerdeki bir sorun bu. Ve yazımdan anımsayacağınız gibi asırlardır oluyor. Benim üzüldüğüm, bu kadar acı çekilmesine rağmen kadınların birleşemiyor bu işleri değiştiremiyor olması. Oysa buna gücümüz var. Kız çocuklarımızı korumalı, erkek çocuklarımıza isteği dışında dişilere yaklaşılmayacağı, asla el kaldırılmayacağı, onların insan tanımının öteki yarısı olduğunu öğretebilmeliyiz. İlginize teşekkür ediyorum. Kadınların özgür bireyler olarak yaşadığı bir toplumu özlüyoruz, hala özlüyoruz, yıl 2020. Sevgiler, selamlar.
BeğenLiked by 1 kişi
İyi akşamlar Serap Hanım, rahat giyinmek rahat gezmek elbette hepimizin hakkı. Kim bunu istemez ki ama bir de gerçekler var: Medeni kanunda tek eşlilik var ama bu kağıt üzerinde kalıyor. Erkeklerin büyük bir bölümü metres tutuyor ya da sevgilisi var. Dindar geçinen erkekler de Allah’ın dört evlenmeye izin verdiği yalanını ileri sürerek metres tutuyor çünkü fiziki güç ellerinde. Kadın hem evde hem de iş yerinde çalışıyor. Erkek, akşam olunca yorgun olan eşinden hizmet bekliyor, yardım da etmiyor. Kendi maaşını eve getirmiyor. Başka kadınlarla yiyor. Boşanırken malı paylaşmamak için bir yol buluyor. Yol bulamazsa eşini öldürüyor ve namusumu kirletti deyip ceza indirimi alıyor. Saymakla bitmiyor ki… Kadın hep madur. Çok az kadın müstesna. Kadınların çoğu haksızlığa uğruyor. Erkek eşi yaşlanınca gidip kızı yaşında birini buluyor. Kadınlar birbiriyle rekabet içinde gibi giyiniyor. Bundan fayda sağlayan erkekler oluyor. Yaşlanmış etleri pörsümeye başlamış eşini, gözünün eriştiği taptaze kadınlarla kızlarla kıyaslıyor. Neden kendimi mutlu etmiyeyim, imkanım var, dünyaya bir daha mı geleceğim diye düşünüyor. Siz kendi nefsinizden pay biçin: temsilde hata olmaz önünüze buruşuk elmalarla taze elmalar gelse hangisine el uzatırdınız? Elbette taze olana çünkü buna sahip olma imkanı size sunulmuş. İşte tam bu noktada genç kadınların yaşlı kadınları göz önünde bulundurması gerekiyor. Bana katılırsınız veya katılmazsınız bilemiyorum ama bence örtü yaşlı ve genç kadınları eşit duruma getiriyor. Kadınlar arası rekabeti ortadan kaldırıyor. Ben başımı ailem ya da kocam istedi diye örtmüş değilim. Bu bana mantıklı geldiği için örtüyorum. Erkeklerin maddi imkanları var, fiziki güçleri var. Erkek, eşini aldattığı zaman Eşine sen bana hesap soramazsın diyor. Sormaya kalksa dövüyor. Yasalar kadını yeterince korumuyor. Kadınlar gururlarından hep mutlu kadın rolünü oynuyor. Mahalle baskısı var, koca baskısı var. Hangi kadın başını kaldırıp da hakkını arayabilecek durumda acaba söyler misiniz? Evlenme vaadiyle kandırılmış, hamile bırakılmış binlerce kadın veya kız var. Tecavüze uğramış kimseyle paylaşamamış olanlar var. Sokaklara dökülsek bunları değiştirebileceğimize inanıyor musunuz?
BeğenBeğen
Cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum. Mesajımı tamamlamadan elim dokundu, size gitti. Biz yine de umudumuzu yitirmeyelim. Gücümüzün yettiği her yolu deneyelim, diyorum. Arkanızdayım. Selamlar ve sevgiler.
BeğenBeğen
Sevgili Vesile Yanık, destek cümleniz harikaydı. İşte bu. Fikrimiz farklı, yolumuz farklı olabilir ama sorunda birleşmemiz gerek. Benden de çok selam sevgi, güzel günlere…
BeğenLiked by 1 kişi
blog sahibi açıkça hristiyanlık propagandası yapmış..yehova şahitlerinin sözleri de aynı…Çıplaklığı özgürlük olarak lanse ediyor da ölçü belirtmemiş..Yarın bikinisiz İşe giden olursa kim engel olabilir ki bu insana “daha özgürüm” diyecek
BeğenBeğen